Lewat period ? Aaa’haaa.

Adakah anda pregnant ? 👶🏻. Bila masa yang sesuai nak buat Urine Pregnancy Test (UPT). Alahh, yg kita boleh beli alat penguji air kencing kat farmasi tu. Kat 7 Eleven pun ada jual.

Farah suka guna brand Clear Blue. Senang nak buat & most accurate. Tak perlu buat di waktu awal pagi. Boleh test on the spot.

Kenapa boleh uji kehamilan dari air kencing ?

Haaa, mesti ramai nak tahu kan. Especially yg first time.

Excited ! 😁Tidak mampu nak gambarkan perasaan bercampur baur itu.. Bukan si isteri saja. En suami 💑 pun excited sama.

Ujian kehamilan boleh dilakukan sendiri. Alat pengesan “UPT” mampu mengesan kehadiran hormon yang disebut chorionic human chorionic gonadotropin (hCG) dalam air kencing.

Hormon ini dihasilkan oleh sel yang akan berkembang menjadi plasenta (uri). Ia mula-mula memasuki aliran darah kita apabila telur (ovum) yang disenyawakan mula ditanam pada lapisan rahim kita, seawal enam hari selepas persenyawaan.

Jumlah hCG dalam badan anda kemudian meningkat pesat dalam beberapa minggu.

Selalunya paras hormon cukup jelas untuk dikesan dalam dalam air kencing kita selepas 4 minggu kehamilan.

DOUBLE LINE pada alat penguji bermakna POSITIF HAMIL 😍. TAHNIAH !!!

Perjalanan tumbesaran janin sangat penting seawal 30 hari pertama “dia” wujud dalam rahim.

Biasanya si ibu belum lagi sedar “dia” sudah hadir. Ramai yang agak lewat mula mengambil suplement bagi menyokong tumbesaran bayi dalam rahim.

Jadi bila perlu mula ambil suplement?

Bila disahkan pregnant, perkara nombor 1 adalah perlu pastikan cukup ASID FOLIK dan ZAT BESI.

Kalau perlu merayu, Farah mintak tolong sangat-sangat bakal momies semua tidak skip 2 jenis nutrient ni. Bakal momies atau plan nak hamil, sebaiknya makan Asid Folik 3 bulan sebelum mengandung atau sebelum kawin.

Ramai salah faham “Asid Folik perlu dimakan masa pregnant”.

Sebenarnya, Asid Folik perlu cukup dalam badan bakal ibu. Kerana ia diperlukan seawal 30 hari selepas persenyawaan berlaku. Ini kerana Asid Folik berfungsi mengelakkan bayi dari kecacatan pada saraf tunjang dan otaknya iaitu Neural Tube Defects (NTD) .

Masa mak-mak kita dulu, diorag banyak makan ulam. Makanan berkhasiat. Kita zaman sekarang, sayur pun sudah kurang berzat.

Antara kecatatan yang berlaku akibat kurang Asid Folik :

👶🏻 Bayi lahir tanpa tempurung kepala (Anencephaly) .

👶🏻 Bayi bonjol di bahagian leher (Encephalocele) .

👶🏻 Bonjolan di bahagian tulang belakang bayi (Spina Bifida) .

Dengan memakan Asid Folik, ibu hamil boleh mengelakkan risiko tersebut sebanyak 75% ! .

Zat besi pula penting untuk pastikan sel darah merah dapat dihasilkan secukupnya untuk ibu dan janin. Bila darah cukup dan berkualiti, oksigen dan nutrient dapat disalurkan pada bayi. Ibu juga kelihatan sihat bertenaga.

Kesan HB RENDAH kepada bayi dalam kandungan:

👶🏻 Pertumbuhan janin terbantut

👶🏻 Lahir tidak cukup bulan

👶🏻 Berat bayi kurang daripda 2.5kg

👶🏻 Anak lemas semasa lahir atau mati ketika dilahirkan .

Dapatkan BEST PRICE serta special consultation/guide cara makan supplement dengan betul.

Jom follow Instagram @pakar.vitamin

019-2682710

Your Most Wanted Shaklee

Independent Dist..

#sethamilshaklee #espshaklee #setmengandungshaklee #pengedarshakleeshahalam #pengedarshakleesubangjaya #pengedarshakleeusj #shakleeshahalam #shakleeshahalamreadystock #vitamincshaklee #setpantangshaklee #teaminstamf #vscocam #tekan #sayajual #sayabeli #mudahterhibur #bazaarpaknil #tiktok #videolawak #nakbebel #shakleecodshahalammurah #ttcmalaysia #terapiinstagram #ajimaura #shakleecodshahalam