Roger Barnett telah laburkan $20 million untuk mengkaji semua industri ini dan akhirnya memilih Shaklee. Akhirnya dia jumpa Shaklee. Syarikat jualan langsung yang ada produk yang hebat. Syarikat yang sangat berpotensi. Beliau membeli Shaklee pada 2004.

Biasanya owner produk mesti akan cakap produk mereka hebat, bagus sedangkan mereka sendiri tak guna pun produk yang dijual.

Bila Mr Roger beli Shaklee Corporation, sebagai pemilik baru dia nak tahu tahap kualiti syarikat dia. Dia tak mahu claim bagus, tapi dia sendiri tiada clarity sejauh bagusnya Shaklee. Memang seorang yang sangat visionary dalam leadership.

Jadi Mr Roger mengambil satu keputusan iaitu beliau cadangkan kepada National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) untuk membuat satu kajian ke atas suplemen Shaklee ini.

NHANES setuju untuk jalankan kajian study ni, dan NHANES juga dah pilih satu institusi penyelidikan yang agak hebat iaitu University of California, Berkeley untuk mengetuai study ini.

Oleh kerana Shaklee sebuah company yang komited dalam industri nutrition, jadi NHANES jemput Shaklee sebagai peserta kajian.

Mr Roger Barnet sebagai CEO Shaklee mohon pendapat board committees yang juga terdiri daripada para saintis Shaklee. Jawapan mereka penting bagi Mr Roger sebab beliau baru beli Shaklee. Manakala ramai di antara board committes sudah bersama Shaklee sejak awal Shaklee ditubuhkan sebagai sebuah syarikat dulu.

SHAKLEE CORPORATION, USA

Suprisingly, board committes menjawab tanpa ragu. Yes we ready ! Ya Allah meremang bulu roma. Berani betul.

Setakat ini belum pernah ada syarikat suplemen di dunia ini yang berani buat kajian seumpama ini. Sebab kajian ini meletakkan nyawa syarikat dalam bahaya.

Apa-apa keputusan dari hasil kajian boleh didedahkan kepada seluruh dunia. Maknanya, jika keputusan itu teruk, secara automatik ia boleh menjatuhkan reputasi syarikat.

Board committes melihat kajian ini sebagai satu peluang. Pada mereka apa perlu takut. Sebab kalau produk Shaklee tidak bagus, mereka sendiri yang akan mati dulu. Sebab mereka cuba semua produk pada diri sendiri setiap kali mereka hasilkan produk baru. Dan mereka pengamal tegar 100% .

Akhirnya kajian ini siap pada tahun 2007. Antara kajian yang mengambil masa yang agak lama.

Jika anda berminat nak lihat sendiri journal yang sudah diterbitkan, boleh terus klik di sini www.landmarkstudy.com

Tapi Shaklee masih tak puas hati lagi. Betul ke keputusan ini? Skali lagi, pihak Shaklee meminta barisan saintis pihak ke 3 pula buat review untuk check semua study yang dah dibuat oleh pasukan UC-Berkeley ni (peer reviewed publication). Wow!

“I guarantee any other company would NOT have done this study, because they would be concerned about the possible outcome. We believed in our products and gave UC-Berkeley full control. You should be extremely proud of the results and because it will be ‘peer reviewed’ nobody can argue with you regarding the merits of the data.” Cindy Latham, Senior VP of Marketing, Shaklee Corporation (mantan).

Keseluruhannya keputusan daripada study ni sangatlah mengujakan!

Saya yakin dan bangga dengan pilihan vitamin saya. Bertapa gembiranya saya membaca keputusan kajian ini. Cinta pada Shaklee makin dalam !

Bagaimana pula dgn anda?

3 Tips jika anda ingin cari suplemen :

1) Suplemen tu diekstrak dan diambil dari sumber-sumber yang terbaikk & semulajadi.

2) Sebelum dijual di pasaran TELAH dibuat kajian berulangkali (dan sentiasa diupgrade dari semasa ke semasa).

3) Telah terbukti memberikan kesan yang positif ke atas kesihatan manusia.

Farah Wahida Abdullah Suhaimi. Dari seorang jurujawat, kini sepenuh masa menyebarkan manfaat Shaklee. I love my current career !