ESP SHAKLEE-Energizing Soy Protein

ESP SHAKLEE atau Energizing Soy Protein daripada Shaklee ini adalah minuman tambahan yang dapat membantu anda bertenaga sepanjang hari.ESP SHAKLEE ini mempunyai banyak kelebihan atau manfaat terutamanya kepada wanita, walaubagaimanapun ESP SHAKLEE ini juga banyak juga kelebihan kepada kaum lelaki.

Tahukah Anda?

ESP SHAKLEE mumpunyai Glisemik Index yang rendah iaitu hanya 39 sahaja.

Indeks glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (G.I) yang tertinggi manakal karbohidrat dengan G.I yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan – lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan anda.

Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangka masa panjang.

Sesetengah protein soya diproses dengan alcohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, malah membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan – bahan kimia yang digunakan dalam pemprosesan. Energizing soy protein dicuci dengan air untuk mengekalkan isoflavones genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Oleh sebab itu ESP SHAKLEE dapat mengekalkan tenaga lebih lama dalam badan, dapat mengurangkan berat badan dan dapat mengekalkan paras glukosa yang sihat bagi pesakit kencing manis

ESP Shaklee Bukan Soya GMO Biasa

 

Ramai yang masih tidak tahu tentang GMO vs NON GMO. Walhal itu ini sudah hangat diperdebatkan di peringkat antarabangsa. Longgokan produk GMO dipasaran bebas dijual tanpa dilabel.

 

APAKAH MAKNA GMO ?

GMO  bermaksud ” Genetically Modified Organisma . Ia biasanya merujuk kepada makanan yang telah diubahsuai genetiknya atas sebab-sebab yang tidak berkaitan dengan kesihatan atau makanan .

 

Untuk mengenal makanan GMO anda juga boleh melihat istilah GE atau istilah seperti genetik diubah  atau diubahsuai secara genetik atau juga secara genetik bertambah baik untuk makanan ini. Namun kebanyakannya ia tidak dinyatakan dalam banyak makana yang sedang dijual dipasaran.

 

Tembikai di pasaran sekarang berbiji putih atau tidak berbiji adalah antara contoh makanan GMO Tembikai berbiji hitam sudah sukar diperolehi. Proses makanan diubahsuai adalah agak baru kepada dunia pertanian .

 

Pada tahun 1994 , tiada tanaman makanan GE telah ditanam di Amerika Syarikat . Hari ini , lebih daripada 165 juta ekar ditanam setiap tahun. Angka ini tidak banyak berbeza di negara kita. Pusat Keselamatan Makanan , kepentingan awam bukan keuntungan dan kumpulan penyokong alam sekitar yang beribu pejabat di Washington,DC , menganggarkan bahawa 70-75 % dari semua produk kedai runcit mengandungi sekurang-kurangnya satu bahan yang diubahsuai secara genetik .

 

Anda pasti telah digunakan banyak makanan Genetic Modified, sama ada anda tahu atau tidak. Ayam disuntik untuk mempercepatkan tumbesaran. Ayam disuntik, telur ayam pun sama – GMO !

 

APAKAH KESAN PRODUK GMO PADA MANUSIA ?

✘ Meningkatkan risiko alergik makanan ✘ Meningkatkan Paras Toxin Dalam Badan Manusia

✘ Merendahkan Nilai Nutrisi Makanan

✘ Punca Kegagalan Fungsi Antibiotik “Antibiotik Resistence” BACA LANJUT DI SINI : http://enhs.umn.edu/current/5103/gm/harmful.html

Jagung lebih manis, lebih ranum dengan teknologi GMO. Struktur asal DNA jagung telah diubuah.

 

Sudah panjang lebar saya terangkan tentang kewujudan GMO dalam kehidupan kita. Syukur diberi kesedaran awal tentang ini. Inilah sebab yang kuat untuk saya memilih Energizing Soy Protein Shaklee sebagai sumber protein kami sekeluarga.

 

ESP Shaklee membekalkan tenaga dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi. Kandungan rendah lemak bukan GMO (Genetically Modified Organism) iaitu tidak merubah kandungan genetik organismanya, dan lengkap dengan protein yang mengandungi sembilan asid amino penting ini sesuai untuk seisi keluarga.

 

Bagi setiap satu hidangan Energizing Soy Protein Shaklee memberikan kandungan14 gram soya protein yang diperlukan oleh badan yang sihat. Bagaimana saya pasti yang ESP Shaklee adalah NON GMO ?  Jelas sekali tertulis di canister ESP Shaklee

 

Apa itu Identity Preservation Program (IPP) ? Apa kaitan dalam penghasilan ESP SHAKLEE ? Untuk mendapatkan hasil yang terbaik dan berkualiti, kita perlu melakukan sesuatu dengan yang terbaik. Dalam konteks nutrisi, Proses Pensijilan Tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preservation Program (IPP) adalah satu proses atau sistem untuk mengekalkan pengasingan dan mendokumenkan identiti sesuatu produk. Dalam bahasa mudahnya, untuk memastikan genetik sesuatu biji-bijian atau produk makanan itu tidak diubah suai (Non-GMO).

 

GMO Soy – Punca MANDUL. Anak Hamsters MATI  Shaklee menggunakan Identity Preservation Program (IPP) untuk memastikan kacang soya yang dihasilkan bebas daripada sebarang perubahan genetik daripada benih hingga kepada pengeluarannya. Kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.

 

Contohnya, jika ia perlukan 9 bulan untuk matang sebelum dituai maka 9 bulanlah masa yang Shaklee peruntukkan. Ia tidak akan diberi apa-apa bahan kimia untuk mempercepatkan kematangannya. Jadi proses penanaman soya untuk Shaklee adalah secara semulajadi dan tiada any intervention . Ia diproses dengan air, bukan alkohol dan diproses dengan suhu rendah.

 

Oleh sebab itu lah yang menjadikan ESP – Soy Protein Isolate Powder, adalah Protein Non-GMO yang lengkap dengan semua Asid Amino Perlu merupakan sumber protein soya terbaik kerana soya yg digunakan oleh Shaklee tidak diubah suai secara genetik.

 

Jadi, kita tak perlu risau lagi kerana ESP Shaklee hanya diekstrak dari kacang soya non-GMO yang telah melalui proses pensijilan tersendiri.

 

Sumber : 1. Buku Nutrisi Shaklee 2. Website –http://www.non/-gmoreport.com/articles/mar07/identity_preservation.php –http://www.shaklee.com.my/ http://www.collective-evolution.com/2014/04/08/10-scientific-studies-proving-gmos-can-be-harmful-to-human-health/

MANFAAT UTAMA ESP SHAKLEE

AWET MUDA

Asid amino penting untuk membina otot, kuku, rambut, darah, organ kulit, gland dan lain – lain. Pengambilan yang kerap adalah kunci kepada awet muda.

.

BAIK UNTUK HORMON

Kacang soya adalah satu – satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormone wanita. Ia membantu merendahkan paras kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.

BAIK UNTUK PROSTAT

Pembekal Geinstein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser. Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menukarkan sel DNA kepada sel kanser. Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovary, menopaus dan pembesaran prostat.

KULIT REMAJA

Meransang pembentukan semula kulit dan otot, mengurangkan kedutan, agen anti penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot, percepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.

PEMBEKAL TENAGA

Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migraine, imsonia dan tekanan.

MEMBAIKI PIGMENTASI

Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.

TINGKATKAN MEMORI

Meningkatkan kualiti memori, vitality, dorongan seksual dan rangsangan.

TESTIMONI ESP SHAKLEE

Kepentingan Protien

Protien adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama dalam hormone manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan protein. Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormone, dan akhirnya boleh membawa kepade kematian.

Apa itu Asid Amino?

Protein terdiri lebih daripada 20 jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.

Terdiri daripada asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia. Ini dikenali sebagai asid amino tak perlu. Manakal asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dikenali asid amino perlu. Shaklee menyediakan kesemua asid amino perlu tersebut.

Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Ia memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetic daripada benih sehingga kepada pengeluarannya.